Jogi szövegek fordítása

Jogi fordítás A jogi fordítás kategóriája első gondolatra a jogszabályok és a szerződések körére korlátozódik. Abba már kevesebben gondolnak bele, hogy alig akad olyan gazdasági vagy műszaki szöveg, amely ne tartalmazna valamiféle jogi vonatkozást. A jog az élet számos területét szabályozza a mezőgazdaságtól az oktatásig.

Ezért amellett, hogy a jogi fordítás elkészítése során a folyamatosan alakuló kifejezések átültetését kell megoldani és olyan, egymással szoros kapcsolatban lévő egészet alkotó szövegekkel kell a szakembereknek megbirkózni, amelyek bővelkednek bonyolult nyelvi fordulatokban, sűrített információkban és többszörösen összetett mondatokban, sőt időnként szándékosan homályos mondanivalóban is, még a szabályozott terület szakmai terminológiájával is tökéletesen tisztában kell lennie a fordítónak.

Szerződés fordítása során kiemelten kell ügyelni arra, hogy tartalma a célnyelvi olvasó számára ugyanazt jelentse, mint az eredeti megfogalmazásban. Mivel azonban valamilyen szinten eltérő jogi környezetet tudnak magukénak az egyes államok, ez sokszor nagy odafigyelést, részletesebb megfogalmazást igényel a fordítótól.

További nehézséget okozhat a szerződések fordítása esetében, hogy a fordítónak a jogi és nyelvi jártasság mellett a szerződés tárgyát képező területtel is tökéletesen tisztában kell lennie. A szerződések kategóriájába tartoznak a beszerzési és szállítási feltételek, valamint az általános üzleti feltételek is.

Az ILS elsősorban ügyvédi irodák és multinacionális nagyvállalatok számára végez jogi szakfordítást, de más szektorban tevékenykedő megrendelőink is kérik tőlünk jogi vonatkozású dokumentumok fordítását.

Ismerjük a jogi fordítás elkészítésének nehézségeit és felkészült szakembereket alkalmazunk a megbízások teljesítése során. Projektmenedzsereink is tudják, az ellenőrzés során mire ügyeljenek. Ez, és a szakmában eltöltött hosszú évek tapasztalata biztosítja az Ön számára a garantáltan jó fordítást.

+36 1 / 209 6386 ils@ils.hu